Den goda biffen från Sichuan
Mycket kryddstarkMycket kryddstarkMycket kryddstark   Mycket kryddstark

Rätten är mycket chillistark och sichuanpepparn ger en spännande domnande effekt i munnen. Vissa gillar ingefäran i rätten mer än själva biffen. I varje fall är sichuanbiffen en vanlig och väldigt typisk rätt i det sichuanska köket.

Ingredienser

500g biff
100-150g färsk ingefära
20-30st torkade hela chillipeppar
200-250g matolja
sichuanpeppar, sojasås och mononatriumglutamat efter eget tycke och smak
Den goda biffen från Sichuan
Gr s hr

Rensa bort eventuella senor o.d. från biffen så att endast det smala köttet är kvar och skär biffen därefter i små skivor. Ingefäran ska vara i smala strimmlor. Chillipepparn kan torkas rent vid behov och delas i ca 2cm långa bitar. Behåll chillifröna. Om du har hela sichuanpeppar ska dem hettas upp i wokpannan utan tillsatser i svag värme och därefter mortlas till pulver. Gör en sås av sojasåsen, mononatriumglutamatet och den nedmalda sichuanpepparn.

Hetta nu upp oljan ordentligt i en wokpanna innan du lägger i den skivade biffen. Använd hela tiden stark värme. Rör om under tiden. Woka tills oljan nästan är helt klar i färgen igen och lägg då i chillipepparn. Rör om snabbt och lägg därefter snabbt i den strimlade ingefäran. Woka och rör om tills ingefäran mjuknat och häll då i sojasåsblandningen. Rör om. Smaka av. Invänta en kort stund tills woken börjar puttra. Nu är rätten klar att serveras!
East Trading Wang, Olof Palmes gata 7, T-bana: Hötorget, Stockholm, Tel. 08-212838.
Öppettider: Vardagar 10.00 - 18.30, Lördagar 10.00 - 17.00, Söndagar 12.00 - 16.00